Maren Hansdatter

Blev optaget d. 23. oktober 1992

På Køge Museum.

 

Producer:

Karsten Grønborg

 

Produktion:

Preben Seltoft – S-film.

Copyright 1999.

 

Karen Hansens ”Maren Hansdatter” blev udgiver på VHS videobånd, og herunder ses video omslaget.

 

 

 

 

Fra pressemeddelelsen 1999

Karen Hansen, Vindbyholt, var en stor fortæller. Mange har mødt hende, og mange har hørt hende når hun øste ud af sin fortællekunst enten det nu var egne ting hun fortalte eller det var om datidens store personligheder. Grundtvig var en af hendes favoritter. Det kunne handle om Grundtvigs liv eller om hans kvinder. Men mange andre var også på tapetet, bl. a. Selma Lagerløf, Jeppe Aakjær, Martin Andersen Nexø og Martin A. Hansen.

 

Forsamlingshuse, plejehjem, højskoler og foreninger var nogle af de steder hvor man kunne være heldig at høre Karen Hansen.  Men skolen kunne godt ligge på Fyn, foreningen i Sønderjylland og plejehjemmet på Mors. Men det var ikke blot om store personligheder Karen Hansen fortalte. Hun skrev også selv, gerne hjemstavnsspil eller egnsspil. De byggede alle på virkelige hændelser, som var fundet frem via gamle breve, skøder og kontrakter, og gennem samtaler med gamle mennesker, der  kunne huske hvad deres mor eller far eller bedsteforældre havde fortalt. ”Maren Hansdatter” er et sådant egnsspil. Det foregår omkring Roholte, og tager sit udgangspunkt på Blaabæk Mølle, hvor Maren er ung pige på gården.

 

Karen Hansen fik Fakse Kommunes kulturpris i 1993, og fortsatte med at tage ud at fortælle lige til sin død i 1994. Hun blev 86 år.

 

Det er nu muligt at se og høre Karen Hansen på video, hvor hun fortæller ”Maren Hansdatter”. Videoen blev optaget på Køge Museum i 1992 på initiativ af Karsten Grønborg og Jakob Koch, der også har indspillet musikken til videoen. Da begge har årelang tilknytning til filmbranchen, var det en selvfølge, at optagelserne med Karen Hansen skulle laves i professionel kvalitet. Preben Seltoft fra S.Film i København gik økonomisk ind i projektet med TV-hold og udstyr, så i hvert fald optagelserne med Karen Hansen på Køge Museum kunne gennemføres. Trods mange forsøg på at finde økonomiske midler til den endelige færdiggørelse er det først lykkedes nu, takket være støtte fra Kulturelt Samråd for Fakse og Rønnede kommuner, og Roholte Ungdomsforening 1928-1968.

 

Musik.

Karen Hansen synger ”Det var en lørdag aften” og nynner to sanglege i forbindelse med handlingen i Maren Hansdatter. Det var naturligt at vælge disse tre musikstykker som mellemaktsmusik. Den øvrige musik er spillemandsmusik fra egnen. Karen Hansens søster, Elisabeth Andersen, var primus motor ved et stort indsamlingsarbejde af folkedanse og spillemandsmusik i det gamle Præstø Amt. Det foregik i en ti årig periode omkring 1930. Karen Hansen var aktiv medvirkende ved dette indsamlingsarbejde, og hun har altid haft stor kærlighed til den gamle folkelige kultur vi kan finde i spillemandsmusikken og de gamle danse, og ikke mindst i almuens klædedragter. Hun var altid iført sin folkedragt når hun var ude at fortælle og holde foredrag. Hun ønskede selv at de gamle spillemandsmelodier blev brugt i videoen, og de 5 valgte spillemandsmelodier, kan alle findes i det ovenfor omtalte egnshæfte: ”Gamle danse fra Præstø Amt”. Jakob Koch, een at de to initiativtagere til denne video, er filmmand og spillemand, og da han også var en nær bekendt af Karen Hansen, var det naturligt at han indspillede musikken til videoen. Han spiller violin i to stemmer.

 

Musik:

Menuet fra Engelstrup (trad. spillemandsmusik)

Nikonge stykket (trad. spillemandsmusik fra Lestrup)

Offer og ædelig (traditionel sangleg)

Det var en lørdag aften (folkesang)

Tyv ja tyv (traditionel sangleg)

Ruts (trad. spillemandsmusik fra Rislev)

Vupti (trad. spillemandsmusik fra Smedevænget)

Vals fra ca. 1820 (trad. spillemandsmusik fra Præstø)

 

Spillemand:

Jakob Koch

 

SE FILMEN