Justitiarius i højesteret Peter Frederik Koch

og Mathilde Hauchs forfædre

I.

Forord og stamtavler

 

II.

Biografier til stamtavler 1-30

 

III.

Biografier til stamtavler 31-81

 

 

Ved Poul Koch

1978.

 

 

Dette arbejde kunne mange have gjort bedre,

alle gjort anderledes, men hvis jeg ikke havde gjort det,

var det måske aldrig blevet gjort.

 

 

 

 

------------------------------

 

 

 

 

Forord.

 

Fra jeg var ganske ung har jeg næret den største interesse for historie og for vore forfædres liv og virke. Dette har bevirket, at jeg efterhånden ligger inde med et utal af notater om "de gamle". At jeg selv har haft megen glæde af at studere arkiverne og de talrige trykte kilder har indgivet mig den tanke, at disse nota­ter også måtte kunne være til "opbyggelse" for andre af familien.

Der er uden tvivl flere af jer, der synes, at en slægtshistorisk interesse er noget mærkeligt uproduktivt at spilde sin fritid på, men for mig har det været af­gørende, at grundlaget for en bedømmelse af den brogede verden, vi lever i, og de mange fremskridt, vi nyder godt af, givetvis er et solidt kendskab til fortidens mange foreteelser, livsholdninger og hverdagsliv.

Jeg husker, at Peter Koch (1905-1980) engang udtalte, at han var interesseret i at kende sine aner i alle forgreninger, "gående ud fra min ringe person". Ja. - her er så noget af det - nemlig hans fars forfædre.

På grund af min maritime tilværelse og revisionstid i aktieselskaber som Ø. K., Skandinavisk Motor Compagni o.m.a. har der selvsagt ikke været levnet mig tid til omfattende selvstændige studier, som jeg dog har dyrket i det omfang, det har været mig muligt, men hovedformålet med dette arbejde har dog været at undgå, at mine talrige notater skal spredes for alle vinde, når jeg engang "går til mine fædre".

    Det er mit inderlige håb, at i hvert fald nogle af den gamle højesteretsjustitiarius' efterkommere vil være interesserede heri, ligesom det har givet mig talrige hyggelige stunder at beskæftige mig hermed. Lad mig minde om Jeppe Aakjærs ord:

 

Hver skimlet skrift - hver skjoldet alterbog.

har gemt et gran af slægtens ve og våde:

nu skal I røbe mig, hvad vej jeg drog

og løfte mig en flig af livets gåde.

 

Genealogiske undersøgelser er for de forfædres vedkom­mende, der har levet før 1700-tallet, som bekendt i høj grad besværliggjort af den tids totale mangel på autoriseret retskrivning. Prøv blot at læse et enkelt af vor ven Christian IV.s mange breve. Navnenes stavemåde er forskellig fra gang til gang, og staves hyppigt forskell­igt af de pågældende selv, hvilket naturligvis ofte be­vsærliggør en eksakt identifikation. Tillige er vi jo nu inde i en periode, hvor der er store lakuner i kirkebøgerne, hvorfor man må støtte sig til skifteprotokoller eller lignende, hvor lakuner også forekommer, men i mindre udstrækning. Præstegårdsbrande var nu engang hyppigere end brande i kommunale arkiver.

I Norge er situationen helt håbløs i l600-tallet - vel nok i særlig grad på grund af de tusindtallige kommando-raids, som blev foretaget af svenske tropper­ - ind over grænsen, ild på, og tilbage igen.

Endelig giver slægtsnavnene ikke altid noget fingerpeg, idet det var såre almindeligt, at en person tog sin mors - ja undertiden sin mormors slægtsnavn, ligesom den i præstekredse omsiggribende latinisering af navnene (Kjær = Paludan, Giødesen = Ægidius, Pontoppidan i stedet for Broby o.s.v.) ofte kan være vildledende. Endelig er der adskillige, der aldrig brugte slægtsnavn, selvom slægten havde et navn, men kun patronymikon.

I min pure ungdom havde jeg meget nær forbindelse med genealogen Hauch-Fausbøll, der havde arbejdet meget med slægtens historie. Han meddelte mig, at han havde fundet klare beviser for, at slægten nedstammede fra landets møntmester, borgmester i  Malmø Jørgen Kock, idet han meddelte mig nedenstående forbindelse fra Jørgen Kock til Hans Koch i Brüchhausen, der jo er den mand, hvormed stamtavlen i Patriciske Slægter begynder. Han var kun

ked af, at han ikke havde oplysninger om de pågældendes hustruer og deres slægt, men regnede med, at han ret snart ville kunne klare dette. Biografierne for Jørgen Kock siger, at han ingen børn efterlod sig, men man har til gengæld heller ikke kendskab til hans fortid, før han som ca.25-årig dukker op i Malmø.

Forbindelsen til Hans Koch skulle ifølge Hauch-Fausbøll være denne: Jørgen Kock, født l484/85 i Kassel i Westfalen, fik 20 år gammel i 1505 en søn med en pige ved navn Ilse Schnell, der døde ved sønnens fødsel, hvorefter Jørgen Kock fik ham anbragt, hos en præstefamilie­ i Bonns omegn, og drog til Sverige.

Stamfølgen skulle derefter se således ud:

 

Christian Koch (1505-1567) Kræmmer i  Paderhorn.

Søn: Jürgen Koch (1548-1602) Bissekræmmer i Holland.

Søn: Jacob Koch (l579-l620) Husmand i Sydslesvig.

Søn: Jürgen Koch (l608-ca.l656) Husmand i. Syd­slesvig.

Søn: Hans Koch (1645/46-1729)

 

Det lykkedes også H.F. at finde yderligere materiale, men nu var han så uheldig, at alle hans notater brændte sammen med en væsentlig del af hans arkiver.

Dette var et meget hårdt slag for H.F. Jeg nærede den største beundring for hans helt utrolige viden og hans humor. Skønt branden var gået så stærkt ud over ham, kunne han dog ikke lade være med at le ad Ærbø­digst digt om det passerede:

 

Det brænder på Dosseringen - i 26 B,

en tændstik i fineringen, så kan jo den slags ske.

Det føg med ild og gnister.

Hauch-Fausbølls Slægtsregister,

som stod i store kister –

gik ganske op i røg.

Ud over søen nogle fløj.

Holsteinerne og Krabberne

de hvirvled ned ad trapperne.

Trampe, Vind og Lewetzow

blev også ildens rov.

 

Jeg har ikke medtaget forannævnte personer i stamtav­len, da jeg ikke selv har haft den ringeste, mulighed for at verificere disse oplysninger.

Til slut en tak til kusine Anne, hvis interesse for arbejdet har holdt mig til vinden, til Sven Hvidberg, der på flere måder har jævnet vejen for mig i det kgl. bibliotek - og endelig til min kone og min søn, der på alle måder har animeret mig til at få arbejdet gennemført og hjulpet mig med den praktiske side af sagen.

Til allersidst: (kun for dem, hvem arbejdet ikke interesserer) Lad være med at smide det i papirkurven, men giv det til en af de yngre i slægten, som har - eller ved læsningen kan få - interesse herfor.

     Jeg arbejder stadigvæk hermed, men ved nærværende er alle mine små krøllede notater ude af verden.

            

København, i februar l978.

Poul Koch  

 

----------

 

 

til STAMTAVLER

 

 

----------